who?

My photo
Dr. Belma Yon (PhD) has more than 15 years of marketing and sales experience in Healthcare Sector. She is holding a PhD Degree, specializes in consumer neuroscience, neuromarketing, and sensorial marketing. She is an Independent Certified Practitioner and Instructor of THETAHEALING® and a certificated NLP Master, Life Coach (Donusum Konagi / by Yahya Hamurcuoglu) and Mindfulness Teacher. She has been actively practicing yoga, breathing techniques and plates since 2004. She took Self-Healing, Hypnosis and Energy training from Vernon Frost, attended TONY WISEMAN’ Outlook and Essence seminaries, Practiced Zen and Karma with Sun Woo and Ji Woo. She has participated in dozens of international scientific congresses, especially in psychiatry, bone metabolism, and internal branches. She is an advance Scuba Diver (PADI), traveler, very good cook :-) and tango dancer. She is also holding Occupational Health and Safety Degree. Now studying Gastronomia, very keen on Superfood, Ayurvedic Recipes and Life Style.

Tuesday, July 05, 2011

Bir bilmecem var .... Bilmek ....

"Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları var cehaletinse hiçbir sınırı yoktur." Whoopi Goldberg



Neyi bildiğimi biliyorum!          Pembe
Neyi bilmediğimi biliyorum!         Gri
Neyi bilmediğimi bilmiyorum!       Şeffaf

Bir pasta grafik hayal edin ve yukarıda geçen 3'lü yü grafiğe yerleştirin ...
Hangisinin kapladığı alan daha fazla :-))   Pembe mi ? , Gri mi ? , Şeffaf mı? Ne hissediyorsunuz?

Farkına varmanın dayanılmaz ..................... ( lütfen siz doldurun boşluğu)      :-))

Neyi bildiğiniz ile çok ilgilendiğiniz takdirde kendimizi sürekli tekrarlıyor olabilir miyiz?
Bilmediklerimizin farkında olmak bizi korkutuyor mu? yoksa ateşliyor mu?
Zamanımız bildiklerimiz ile yetinecek kadar değersiz mi?
Neyi bilmediğimi bilmek ne kadar mümkün?
Bilsek ne olacak? Bilmesek ne olacak?
Bildiklerimiz ne işimize yarayacak?
Bilmediklerimizi bilmeye başladığımızda ne olacak?
Çok şey bilmek ne demek? Neye göre?

"Hiç bir şey bilmiyorum" ne demek?

Konu bilmek olunca ne kadar çok şey var yüzleşilmesi gereken... Öyle değil mi?

Acaba konu bilmek mi ? Bildiğini doğru kullanabilmek mi ?
Bu noktada akıl'ın tanımlaması " Akıl organizasyon veya organizmayı ayakta tutan sistemler bütünüdür" ( by Yahya Hamurcuoğlu ) gerekli... Akıl sisteminde bilgi, bilgi depolanması, bilginin geri çağırılması, doğru şekilde yorumlanması, ve gerekli zamanda kullanılması her biri ayrı ayrı önem arz eder ... Bildiklerinizi başkalarından onay alma ihtiyacı duymaksızın yaşamınızda değerlendirebiliyorsanız.. bildiğinizi bildiğiniz şeyler sizi gülümsetecektir.
Bildiğinizi sandığınız ancak bilmediğinizi fark ettiğiniz anlarda nasıl hissediyorsunuz? Eksik mi? Yoksa.... Şanslı mı?

Ya... her şeyi bilmek zorunda olmadan, çok şey bilmek arzusu ... Gezip dolaşmak, farklı lezzetleri denemek, değişik sahillerde yüzmek, farklı kültürlerden insanlarla sohbet etmek, top ten listesinin dışına çıkıp okuyacağınız kitapları seçmek, müzikleri dinlemek... farklı ruhları durup bir köşede izlemek, tepkilerini seyretmek... hiç tanımadığınız insanlarla sohbet etmek, ıh...!  dediğiniz patlıcan reçelinin tadına bakmak... diğer insanlara en sevdikleri yemekleri ve tariflerini sormak, sadece akbil ile tüm İstanbul'u dolaşmak, sahaflarda, antikacılarca dolaşmak eskilere dokunmak, boş bir soda şişesinin içerisine üflemek ve ses çıkartmak, bir karınca yuvası bulmak ve seçtiğiniz bir karıncayı takip etmek hayatın kendisinden ilham almak, araba kullanırken diğer sürücülere gülümseyerek yol istemek, yaşama karşı biraz daha nazik olmak gerekenden fazlası nı öğretebilir mi?
Yoksa siz hala, çok şey bilmek için bir bilgisayarın filmlerdeki gibi sizi çarpmasını mı bekliyorsunuz? Neyi bilmemiz gerekiyor ise hepsi bize sunuluyor, yada sunulacak...
Yaşayın sadece... çok yaşayın .... :-))   by b.y.