who?

My photo
Dr. Belma Yon (PhD) has more than 15 years of marketing and sales experience in Healthcare Sector. She is holding a PhD Degree, specializes in consumer neuroscience, neuromarketing, and sensorial marketing. She is an Independent Certified Practitioner and Instructor of THETAHEALING® and a certificated NLP Master, Life Coach (Donusum Konagi / by Yahya Hamurcuoglu) and Mindfulness Teacher. She has been actively practicing yoga, breathing techniques and plates since 2004. She took Self-Healing, Hypnosis and Energy training from Vernon Frost, attended TONY WISEMAN’ Outlook and Essence seminaries, Practiced Zen and Karma with Sun Woo and Ji Woo. She has participated in dozens of international scientific congresses, especially in psychiatry, bone metabolism, and internal branches. She is an advance Scuba Diver (PADI), traveler, very good cook :-) and tango dancer. She is also holding Occupational Health and Safety Degree. Now studying Gastronomia, very keen on Superfood, Ayurvedic Recipes and Life Style.

Tuesday, June 14, 2011

Korumacılık ( Cause & Effects ), Ebeveynlik

Yaşamı Sanat olarak gören, yazılarında, sohbetlerinde farkındalık konusunda farkındalık yaratan kıymetli bir isimdir Kültegin Ögel.
Yazılarını ve çalışmalarını http://www.ogelk.net/ sitesinden takip edebilirsiniz.

"Aşırı korumacılığın bir yanı korkak ve kaygılı çocuklardır. Ne yapsalar gözleri ebeveynlerini arar veya ebeveynleri olmadan bir şey yapamazlar. Çünkü yapmayı öğrenmemişlerdir veya onlara öğretilmemiştir.


En sık gözlenen sorun sosyal fobidir. “Bodyguard” olarak adlandırabileceğimiz ebeveynleri olmadan topluma giremezler, iletişim kuramazlar.

Zaten onlara her şey bir tehdit olarak öğretilmiştir. Hayatlarını bir tehdit altında kaygıyla yaşarlar.

“Beni koruma, ben psikopat oldum…”

Aşırı korumacılığın diğer yanı psikopatidir. Antisosyal kişilerin geçmişte ebeveynlerinin aşırı korumacı olduğu, yetersiz ilgi ve bakım gösterdiği, kuralları iyi koyamadığı ve çocuklarını yönlendiremediği birçok araştırmada gösterilmiştir.

Erkek psikopatlarda, annenin çocuğuna yeterli bakamadığı ama davranışlarını çok kısıtladığı gözlenmiştir. Kadın psikopatların annelerinin ise kız çocuklarının bağımsızlaşmasına izin vermedikleri ve babalarının ise ilgisiz oldukları saptanmıştır.

Psikopatlar, genelde yaptıkları davranışların sorumluluğunu üstlenmezler. Hep birileri suçludur, hep kendilerine haksızlık yapılmıştır. Bunun nedenlerinden birisi, çocuk yaştan itibaren kendilerini her şeyi yapmaya muktedir hissettirilmeleridir. “Ben yaparım, ederim, annemler nasıl olsa halleder…” beklentileri çoğu zaman da doğru çıkar…

Duygusuz kontrolcülerin çocukları da duygusuz olmaktadır. Kurallara empati yapmadan sadece kural olduğu için uyarlar. Empati yoksunluğu çocuklarına geçer.

Ebeveynlik bir bilim değil, bir sanattır.

Çocukla dans etmektir. Hissiz bir şekilde iyi dans edilemez. Kötü bir dansın sonucu ise ayağa basmaktır.
Dans bir dengedir. Birçok beceri ve eylemin koordineli ve dengeli kullanılması gerekir. Ebeveynlik, azın karar, fazlanın ise zarar olduğu bir danstır… " by Prof. Dr. Kültegin Ögel