who?

My photo
Dr. Belma Yon (PhD) has more than 15 years of marketing and sales experience in Healthcare Sector. She is holding a PhD Degree, specializes in consumer neuroscience, neuromarketing, and sensorial marketing. She is an Independent Certified Practitioner and Instructor of THETAHEALING® and a certificated NLP Master, Life Coach (Donusum Konagi / by Yahya Hamurcuoglu) and Mindfulness Teacher. She has been actively practicing yoga, breathing techniques and plates since 2004. She took Self-Healing, Hypnosis and Energy training from Vernon Frost, attended TONY WISEMAN’ Outlook and Essence seminaries, Practiced Zen and Karma with Sun Woo and Ji Woo. She has participated in dozens of international scientific congresses, especially in psychiatry, bone metabolism, and internal branches. She is an advance Scuba Diver (PADI), traveler, very good cook :-) and tango dancer. She is also holding Occupational Health and Safety Degree. Now studying Gastronomia, very keen on Superfood, Ayurvedic Recipes and Life Style.

Sunday, June 19, 2011

Bir Paradoks " Seni seviyorum çünkü ...." " Sana ihtiyacım var çünkü..."

Fikrimce insan ilişkileri ile ilgili en yaygın paradoks “ Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var” , “Sana ihtiyacım var çünkü seni seviyorum”...

Size iki şıktan birini seçmeniz söylense hangisini seçerdiniz ? Durun bir tahmin edeyim ikincisini mi ? :-)) Ok... Şimdi gelin bir dialog yaratalım...
Sevgiliniz veya eşinize iki şıktan birini seçmesini söylediniz..

Eee o da gözünüzün içine baka baka ikinci şıkkı seçti! Havalara uçtunuz öyle değil mi?

Buraya kadar ok...

Peki yine sordunuz “ Bana ihtiyacın var çünkü beni seviyorsun” peki neden beni seviyorsun?

Cevap: Çünkü sen çok olumlu birisin … Çünkü sen her daim benim yanımdasın, çünkü sen …... ( Yani... Çünkü sana ihtiyacım var!  Çünkü senin bana olumlu şeyler söylemen beni çok mutlu ediyor, bunları duymaya ihtiyacım var, çünkü senin benim yanımda olmandan güç alıyorum, Çünkü .....)
Lütfen düşünün ve gerçekçi olun. İnsan ilişkileri ihtiyaçlar üzerine kuruludur. Size hiç “ne olursa olsun seni sevmeye devam edeceğim”, “seni ölene kadar çok seveceğim”, “sensiz yaşayamam”, “sen olmadan hayatım anlamsız” “sen hayatıma anlam katan insansın, sensiz her şey boş” denildi mi ? Muhakkak bu sözleri veya bazılarını duydunuz! Şimdi düşünün yaşamımıza ortak ettiğimiz insanlar ile paylaşımlarımızı, onlara kattıklarımızı, bize verilen değeri, kendimizi korumak, zaman zaman yalnız kalmamak, zaman zaman bir şeylere ulaşmak için diğer insanlara ne denli ihtiyaç duyduğumuzu. Aile dahil olmak üzere tüm ilişkiler ihtiyaçlar dengesi ile beslenir. İhtiyaç duymak kötü değil... Neden olsun ki.. Aksine ilişki dengesini koruyabilmek için özellikle yetişkinlerin ihtiyaçlar dengesinden haberdar olması gerekir.
Bir ilişki hayal edin kendi kendine yürüyor diye tabir edilen … ( Ki bu nasıl mümkün olabilir, bu durum hala ortada birtakım ihtiyaçların veya korkuların olduğunu gösterir )
İltifat yok, beğeni cümleleri yok, özen yok, saygı yok, ilgi yok, hasta olunduğunda destek yok, değer verme ifadeleri yok..  ama bir şeyler de var... İlişki devam ediyor.. Demek ki karşılıklı iki insanın öncelikleri ve o zaman dilimi içerisindeki ihtiyaçları yukarıda sayılan ve yoksun kalınan ihtiyaçlardan açık ara fark ile ağır basıyor. Yani beslenen farklı bir takım ihtiyaçlar var.. Artık bu para olur, cinsellik olur, bağımlılık olur …. ama bir şeyler olmalı.
Bu nedenle sağlıklı bireylerin kendileri gibi saygı görme, sevgi ifadesi ( dili ve temsil şekli önemli değil duygunun aktarılmasını kastediyorum), özen görme, zorluklar ile mücadele etme, tökezlediğinde destek alma, yetersiz olduğu konularda elinden tutulma ve desteklenme, hasta olunduğunda bakım görme, ümitsizliğe kapıldığında teşvik alma, cesaretlendirilme, zor dönemlerinde elinden tutulma, yas ve sorun yaşanılan dönemlerde dinlenilme, kararsızlık dönemlerinde fikir alma, maddi sıkıntılar yaşandığında destek veya çıkış yolu bulmak için akıl alma ihtiyacı vardır. Daha bir çok ihtiyaç sayılabilir... Boşuna denilmiyor insan sosyal bir varlıktır diye. Sağlıklı yürüyen ilişkilerde; aile, sevgili, dostluk, arkadaşlık, iş …. fark etmez... her birinde gerekli ihtiyaçların sağduyu ile gerekli şekilde sağlanması ön koşulu vardır. Yanında olmasını arzu ettiğiniz ve her defasında o veya bu şekilde çok ihtiyaç duyduğunuz ve sizinle olmayan kişiye dost diyebilir misiniz? Tabi ki hayır... Çünkü iyi dostlar birbirlerinin ihtiyaçlarını bilirler, dostlarının yanında olmak için zaman zaman özveri zaman zaman fedakarlık gösterirler. İki sağlıklı yetişkin birbirlerinin ihtiyaçlarını seve seve karşılarlar ve bundan da eksiklik duymazlar.

Evet, öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı ve önceliklerimizi bilerek, kendi farkındalığımızdan haberdar olarak ( yani eğer ırkçı, ayırımcı, insanları küçük gören, sağduyudan uzak insanlar sizin sinirlerinizi altüst ediyor ise ve çok hümanist bir yapınız var ise, hümanist bir insanla çok daha kolay ve nitelikli  iletişim kurarsınız), sınırlarından haberdar olarak sağlıklı ilişkiler yaşayabiliriz.
Bu bağlamda, yaşamda ilişki kurduğumuz tüm insanlar ile paylaşabilecek çok şeyimiz olduğunu, birbirimize ihtiyacımız olduğunu, yaşamın paylaşım ve bütünlük ile çok daha keyifli olduğunu bilmek uzun soluklu, güzel ilişkilerin en kıymetli formülüdür. Lütfen İçtenlikle Değer verin ! Unutmayın ki, verenler verenleri yaratırlar... …  by b.y.